Vanuit mijn interesse voor sport, beweging en revalidatie begon ik in 1996 met de studie Bewegingstechnologie aan de Haagse Hogeschool. Na het behalen van mijn propedeuse maakte ik in 1997 een overstap naar de studie geneeskunde aan de Universiteit Leiden. In 2003 behaalde ik mijn artsexamen cum laude. In de ziekenhuiswereld bleek het accent meer op het medisch-technische aspect en minder op de mens te liggen. Omdat ik niet alleen geïnteresseerd ben in de ziekte op zich, maar vooral ook in wat ziekte betekent in het (werkzame) leven van mensen, startte ik in 2004 met de opleiding tot bedrijfsarts en rondde deze opleiding in 2008 af. In 2009 stroomde ik door naar de opleiding tot verzekeringsarts en rondde deze opleiding in 2011 af.
In mijn werk als bedrijfs- en verzekeringsarts zie ik veel mensen met chronische pijn en vermoeidheid, waarbij nog forse klachten en belemmeringen in het dagelijks functioneren en werk resteren, ondanks diverse reguliere en alternatieve behandelingen. Dit was reden om mij verder te verdiepen in de pijnneurowetenschappen en pijneducatie. Geleidelijk aan kwam ik erachter dat veel mensen van hun behandelaar(s) geen realistisch idee krijgen over hun klachten, de behandeling vaak wordt gericht op de verkeerde oorzaak, in de behandeling onvoldoende aandacht is voor de unieke mens met zijn gedachtes en emoties. Zodoende zijn er mensen met ernstige klachten en beperkingen in hun functioneren waarbij de huidige behandelmogelijkheden niet volledig worden benut. Daarom besloot ik een praktijk voor medische coaching te beginnen.
Ook zie ik in mijn werk veel mensen met stressgerelateerde klachten, burn-out, depressie en angst. In een behandelingsetting wordt vooral gevaren op de subjectieve beleving van klachten. In de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde ligt de nadruk op het objectiveren van klachten. Veelal is geen sprake van ziekte, maar zijn de klachten meer een uiting van gedrag. In dit kader heb ik mij geschoold in wetenschappelijk onderbouwde, toekomstgerichte coaching methoden uit de positieve psychologie (de nieuwste, derde generatie gedragstherapie) zoals motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht coachen, acceptance and commitment therapy. Ieders levensweg gaat gepaard met hindernissen, blauwe plekken, uitdagingen en kans op geluk, zo ook dat van mij. Het zelf ervaren van het effect van de verschillende coachingsmethoden heeft mij een enorm inzicht gegeven in de kracht van coaching.
De laatste jaren wordt door onderzoek ook steeds meer duidelijk over de positieve effecten van bewegen/sporten op psychische klachten, cognitieve functies en pijn- en vermoeidheidsklachten duidelijk. Om mensen te kunnen trainen op een niveau waarbij het lichaam het meeste in balans is en wordt aangeleerd om na inspanning te ontspannen, heb ik mij verder gespecialiseerd in de inspanningsfysiologie, ademtherapie, medische fitness, sport en voeding. Zelf ervaar ik van jongs af aan de voordelen van sport en beweging (o.a. wedstrijdzwemmen). Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en mij in mijn kracht gezet. Ik heb geleerd dat als je wil winnen ook bereid moet zijn om te verliezen. En hoe fijn was het toen ik 40 jaar werd, dat mijn sporthorloge aangaf dat mijn fitness leeftijd 20 jaar jonger is dan mijn kalenderleeftijd. Op latere leeftijd heb ik ervaren dat bewegen ook helpt je lichaam beter om te gaan met stress. Onder het motto “Liever een marathon dan een burn-out” heb ik tweemaal de marathon van Rotterdam gelopen.