Nascholing Chronische Vermoeidheid
Creëer rust en ontspanning in de inspanning
Omschrijving
Artsen, paramedici en psychologen worden in hun praktijk steeds vaker geconfronteerd met mensen met langdurige vermoeidheidsklachten zonder dat een duidelijke medische oorzaak wordt gevonden. De vermoeidheid gaat veelal gepaard met veel andere klachten die het geheel nog ondragelijker maken. Deze nascholing is niet diagnose gebonden en richt zich op mensen met langdurige vermoeidheidsklachten.
Iedereen is natuurlijk weleens een keertje moe en dat is normaal. Als de vermoeidheid niet vanzelf of met extra rust overgaat en zelfs het dagelijks leven en werken gaat beïnvloeden, dan is het tijd voor actie. In deze nascholing worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten over chronische vermoeidheid toegankelijk en begrijpelijk gemaakt.
Vanuit de neurowetenschappen is het bekend dat bij chronische vermoeidheid een complexe wisselwerking tussen enerzijds neurobiologische processen en anderzijds cognitieve, omgevings-, psychologische en gedragsfactoren een rol speelt. De insteek van deze nascholing is een holistische aanpak.
Doelgroep
Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, medisch adviseurs, huisartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, psychologen, HR casemanagers en adviseurs, re-integratie coaches.
Doelstelling
Kennis van chronische vermoeidheid overdragen en deze kennis kunnen toepassen in diagnostiek, behandeling, herstel van functioneren, belastbaarheid en participatie/ re-integratie.
In deze nascholing leert u:
- Wat is chronische vermoeidheid?
- Wat zijn de gevolgen van chronische vermoeidheid?
- Welke biopsychosociale en gedragsmatige aspecten dragen bij aan chronische vermoeidheid?
- De theorie achter chronische vermoeidheid: Welke anatomische structuren en fysiologische processen verklaren de verschillende klachten? Hierbij zal worden ingegaan op de anatomie van ons brein en de locatie en functie van belangrijke hersenstructuren (primitieve functies, emotionele brein, hersenschors), het sympathische en parasympathische zenuwstelsel, energiesystemen, vetverbranding versus suikerverbranding, ademhaling en hartslagvariabiliteit, en de PH-waarde van bloed (balans koolzuur en bicarbonaat).
- De ingrediënten om beter te worden: Geest (derde generatie gedragstherapie), ademhaling (rustmeting en oefening), voeding (juiste brandstof), energie door bewegen (inspanningstest en trainen op het juiste niveau). Naast de psychische en gedragsmatige aspecten en behandelingen zal worden ingaan op theorieën en behandelmethoden vanuit de inspanningsfysiologie en sport, gezien de vele overeenkomsten tussen langdurige vermoeidheid en overtrainde sporters.
- Implicaties voor belastbaarheid in arbeid en re-integratiemogelijkheden.
Praktisch
Een incompany nascholing/training is de beste aanpak voor u en uw collega’s. De inhoud van de nascholing/ training wordt aangepast op uw vraag en de gezamenlijke opleidingsbehoefte van uw organisatie. Hetgeen ervoor zorgt dat de nascholing/training optimaal aansluit bij uw praktijksituatie. In overleg worden datum, tijd en groepsgrootte afgestemd. U zorgt voor de locatie, de deelnemers en de facilitaire randvoorwaarden, ik zorg ervoor dat u een nascholing/training krijgt die echt bij u past. Indien van toepassing en gewenst kan ik als aanbieder van vakinhoudelijke scholing accreditatie aanvragen bij de wetenschappelijke vereniging van de beroepsgroep waar de scholing voor is bedoeld.